Cele șapte motive pentru care DNA spune că Năstase trebuie să rămână în închisoare

Cele șapte motive pentru care DNA spune că Năstase trebuie să rămână în închisoare
Publicat: 08/03/2013, 00:04
Actualizat: 01/05/2015, 07:21

DNA susține în motivarea recursului la decizia Judecătoriei Sector 4 care aprobat eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase că fostul premier nu a dat dovezi de reabilitare. DNA spune că dezbaterile din păenitenciar nu pot fi luate în considerare în judecarea eliberări lui Năstase. Procurorii anticorupție mai susțin că Năstase nu recunoaște autoritatea Justiției și că este singurul deținut-bloger din România. Pe 12 februarie Judecătoria Sector 4 a decis că Năstase poate fi eliberat condiționat. DNA a atacat decizia, iar recursul se judecă pe 18 martie la Tribunalul București

Motivul nr 1: Condamnatul denaturează instituțiile juridice în interes personal

În motivarea recursului DNA susține că deținutul Năstase încearcă să inducă ideea că de fapt eliberarea sa ar fi un beneficiu pentru statul român. „În cererea sa de liberare condiționată o înfățișează nu ca pe o vocație a sa la o măsură administrativă de executare pe mai de parte a pedepsei, ci ca pe o favoare făcută de stat prin scutirea acestuia de la cheltuielile pe care a trebuit să le facă în penitenciar cu deținutul Adrian Năstase”, precizează procurorul DNA

VEZI AICI RECURSUL DNA

Motivul nr.2: Deținutul nu a dat dovezi de îndreptare

Procurorii susțin în recursul formulat la decizia judecătoriei de a-l elibera pe Năstase că fostul premier nu a făcut dovada că s-a îndreptat, adică în opinia procurorilor fostul premier nu s-a reabilitat. „Concluzia noastră este că din probele administrate nu rezultă existența unor dovezi temeinice de îndreptarea deținutului Năstase Adrian”, se menționează în document.

Motivul nr 3: Justiția ocupă un loc minor în ierarhia sistemului

Procurorii DNA susțin că un alt motiv pentru care fostul premier trebuie să rămână în închisoare este și acela că acesta nu recunoaște puterea judecătorească. „Poziția sa este tipică pentru un exponent al puterii legislative sau excutive pentru care în România, dintre puterile statului, puterea judecătorească este de departe cea mai de ignorat. Marele regret al condamnatului este dat de faptul că o continuare a vieții politice prin ocuparea unei funcții de autoritate este interzisă nu la nivelul conștiinței sale de existența vreunui impediment moral, ci de judecători prin pedeapsa complementară aplicată”, se mai arată în expunerea procurorilor anticorupție

Motivul nr 4: Comportament deviant față de valorile sociale

Procurorii DNA spun că magistrații Judecătoriei Sector 4 care au aprobat cererea de eliberare și-au bazat decizia numai pe raportul emis de Penitenciarul Jilava. Procurorii susțin că acel raport a analizat doar comportamentul lui Năstase și programele urmate de acesta. În opinia procurorilor aceste programe nu aveau ca menire să releve dacă fostul premier s-a reabilitat. Procurorii rețin că Năstase are un comportament „deviant față de valorile sociale ocrotite de normele penale”. Procurorii mai precizează și că Adrian Năstase este singurul condamnat care are blog din penitenciar.

Motivul nr 5: Nu poate fi eliberat pentru dezbateri și conferințe anonime

Procurorii arată că în raportul comisiei de la Jilava s-a menționat că Năstase ar fi participat la 17 programe educaționale pentru care a fost și recompensat cu zile reduse din pedeapsă. Potrivit procurorilor, Năstase a participat la 3 asemnea programe în șase zile diferite. Procurorii spun că în rest se menționează că Năstase a participat la dezbateri și conferințe, dar că experții de la Jilava nu au detaliat ce fel de conferințe a susținut fostul premier. În opinia DNA, participarea la aceste dezbateri nu reprezintă probe că fostul premier s-a reabilitat.

Motivul nr 6: Judecătoria Sector 4 nu era competentă să judece eliberarea condiționată

Un alt motiv pe care DNA a mizat și la judecarea pe fond a cererii a fost acela că Judecătoria Sector 4 nu este cea competentă să delibereze pe această cerere. Procurorii susțin că judecătoria Cornetu este cea care trebuia să judece solicitarea lui Năstase pentru că penitenciarul Jilava se află pe raza teritorială aferentă acestei judecătorii. Această cerere de declinare a competenței a fost respinsă de Judecătoria Sector 4.

Motivul nr 7: Năstase nu regretă faptele, ci doar că a fost închis

DNA mai arată că Năstase nu regretă faptele pe care le-a comis. Procurorii arată că prin materialele și articolele pe care le-a scris și publicat, Năstase dovedește că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat și că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul față de care s-a pronunțat o condamnare cu executare. „Similar cu cele arătate anterior, pentru condamnat nu este reprobabilă alăturarea sa cu alți lideri politici (pe care singur o face într-un context bine determinat), ci reprobabilă este reacția societății prin actul de justiție căruia i-a fost supusă persoana sa”, se menționează în motivele de recurs.

Judecătoria Sector 4: Năstase a stat destul în penitenciar

Magistrații Judecătoriei Sector 4 spun în motivarea deciziei privind eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase că fostul premier a fost un deținut model și că a stat destul în penitenciar. În motivare magistrații mai rețin că Năstase ar fi fost un deținut model nefiind sancționat disciplinar. „Cu privire la condiția „disciplinat” , instanța constată că este îndeplinită în condițiile în care caracterizarea atașată procesului-verbal atestă că deținutul a avut un comportament conform întru totul cu exigențele și rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancționat niciodată”, se arată în motivarea judecătorilor.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiționate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat și a dat aviz favorabil.

„Ca urmare a redactării lucrării științifice și a implicării în activitățile de educație, a obținut un număr total de 342 de credite și a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancționat disciplinar pe perioada detenției”, se arată în raportul comisiei.

În fișa de caracterizare a lui Adrian Năstase, Comisia de la Jilava a consemnat activitățile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare.

După decizia comisiei, avocații lui Adrian Năstase au depus la Judecătoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisă în 12 februarie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel București a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanța a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună